WANNEER KUN JE MET JE HOND GAAN SPORTEN?
Wanneer kun je met je hond gaan sporten?

Wanneer de hond de magische leeftijd van 1 jaar heeft bereikt, willen de meeste eigenaren enthousiast met hun hond gaan trainen. Maar hoewel je hond nu geen pup meer is, is het nog steeds belangrijk om rekening te houden met de ontwikkeling van jouw hond en de juiste balans te vinden in jullie sportieve activiteiten.

Jouw hond is nog volop in ontwikkeling
Als we kijken naar de fysieke ontwikkelingen op deze leeftijd, dan zijn er intern nog steeds een belangrijke processen gaande die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het bewegingsapparaat.

Het bewegingsapparaat bestaat uit:
  • Botten: Zij vormen het skelet en bieden structuur
  • Spieren: Zij zorgen voor kracht en beweging
  • Gewrichten: Deze verbinden botten en maken flexibiliteit mogelijk
  • Pezen en ligamenten: Deze verbinden spieren met botten en stabiliseren gewrichten
De meeste honden zien er wellicht volgroeid uit, maar de ontwikkeling van het bewegingsapparaat gaat door.
 
  • De botdichtheid neemt toe
  • Spieren worden sterker en meer gedefinieerd
  • Gewrichten stabiliseren zich
  • Pezen en ligamenten worden sterker en elastischer

Ontwikkeling skelet
De botdichtheid ontwikkelt zich nog door. Tot hoe lang dit doorontwikkeld, varieert per hondenras en individuele hond.

Richtlijn ontwikkeling skelet:
• Kleine rassen: Meestal volgroeid rond 6-8 maanden
• Middelgrote rassen: Vaak volgroeid rond 12 maanden
• Grote rassen: Kunnen tot 18-24 maanden nodig hebben om volledig uit te groeien


Je hond begint met uitzwaren
Het uitzwaren is een belangrijke fase in de ontwikkeling van een jonge hond.
  • De botten worden dichter en sterker, wat cruciaal is voor de algehele gezondheid
  • Spieren ontwikkelen zich en krijgen meer definitie en kracht.
  • De pezen, die spieren met botten verbinden, worden sterker en de flexibiliteit verbetert.
  • Je hond krijgt meer gewrichtsstabiliteit, de gewrichten worden stabieler naarmate de omliggende structuren versterken.
  • Uithoudingsvermogen: Het cardiovasculaire systeem ontwikkelt zich verder.
Door dit proces te begrijpen en te ondersteunen, help je jouw hond om volwaardig uit te groeien tot een gezonde en sterke hond. Wees geduldig en geef je hond de tijd die het nodig heeft om zich te ontwikkelen

Richtlijn van uitzwaren:
  • 18 – 24 maanden: voor kleinere rassen
  • 1 – 2 jaar: voor de meeste middelgrote rassen
  • Tot 3 jaar: voor grotere rassen
     
Mag je gaan beginnen met sporten?
Natuurlijk kun je tijdens de periode dat je hond nog volop in ontwikkeling is al aan de slag. Sterker nog, je kunt daarmee alvast een basis leggen voor de sport die jullie straks willen uitoefenen.
De spieren van jouw hond zijn nog volop in ontwikkeling en de spiermassa blijft toenemen en heeft gerichte training (en ondersteuning) nodig.  Ook het uithoudingsvermogen dient opgebouwd te worden. Begin met een geleidelijke en doordachte aanpak, zodat jullie daar samen op de lange termijn plezier aan beleven. Maar houdt daarbij altijd je hond in de gaten, om overbelasting te voorkomen!


Stapsgewijze voorbereiding

Basisconditie opbouwen
Start met regelmatige, rustige wandelingen. Voeg geleidelijk heuveltraining toe voor spierversterking. Ook kun je korte (rechtlijnige) stukken hardlopen introduceren. Tevens een mooi moment om je hond de basiscommando’s aan te leren.


Krachttraining
Focus op core-versterkende oefeningen. Balansoefeningen zijn goed om de stabiliteit te verbeteren. Ook kun je lichte gewichtstraining (zoals een hondenrugzak) introduceren, uiteraard altijd onder begeleiding en met beleid.


Flexibiliteit en coördinatie
Doe samen met je hond stretchoefeningen na elke training. Je kan ook cavaletti’s (lage hindernissen) of boomstammetjes gebruiken voor coördinatietraining.  Daarnaast kan je ook eenvoudige behendigheidsoefeningen introduceren.


Sport specifieke training
Begin met de basistechnieken van de gekozen sport. Bouw hiervan de intensiteit en duur zeer geleidelijk op. Leg de focus eerst op techniek, daarna pas op snelheid en uithoudingsvermogen.


Mentale voorbereiding
Train focus en concentratie. Bouw de motivatie op door positieve associaties met de sport. En niet onbelangrijk, leer je hond omgaan met verschillende omgevingen en prikkels.
Let wel: er zijn ook honden die wel zijn uitgegroeid maar mentaal nog ‘pup’ zijn, met deze honden kun je beter wachten tot het juiste moment is om met ze aan de slag te gaan.



Waar moet je rekening mee houden?

Individuele ontwikkeling: Elk ras of hond heeft zijn eigen ontwikkelingstempo, pas je daarop aan. Raadzaam is ook om je hond te laten controleren door een dierenarts.

Signalen van overbelasting
Wees alert op veranderingen in eetlust of gedrag. Maar let ook op de bewegingen van jouw hond, is deze kreupel, stijf of beweegt deze onvrijwillig?


Rust inplannen
Rust is belangrijk! Plan voldoende hersteltijd in tussen de trainingen. Wissel intensieve dagen af met lichtere activiteiten.


Voeding
Pas het voedingspatroon aan op de verhoogde activiteit. Supplementen kunnen hierin ook ondersteunen. Worden de trainingen intensiever, zorg dan ook voor een goede hydratatie voor (tijdens) en/of na de training.


Ondergrond
Train op verschillende ondergronden om de gewrichten te versterken, zoals bospaden, mul zand, etc. Let wel op dat je zoveel mogelijk harde ondergronden, zoals asfalt vermijdt.


Temperatuur
Wees voorzichtig bij warm weer i.v.m. oververhitting. Houdt daarbij de seizoenen in de gaten, in het najaar voelt het kouder aan, met dezelfde temperaturen in de lente, waarbij we het al snel ‘warm’ krijgen.


Uitrusting
Investeer in goed passend materiaal die je nodig hebt om de sport te beoefenen. Introduceer de uitrustig geleidelijk bij je hond (zeker bij angstige of onzekere honden)


Socialisatie
Combineer trainingen met positieve, sociale ervaringen. Leer je hond te focussen in afleidende omgevingen.


Voorbeeldschema voor opbouw – zelf aan te passen naar individu/combinatie

Maand 1-3:
Basisconditionering en krachttraining.


Maand 4 – 6:
Introductie sport specifieke technieken op lage intensiteit.


Maand 7 – 9:
Geleidelijke opbouw van intensiteit en duur.


Maand 10 – 12:
Verfijning van techniek en opbouw naar bijv. wedstrijdniveau


Het voorbereiden van een jonge hond op (intensief) sporten is een proces wat geduld, kennis en toewijding vereist. Door er de tijd en tussendoor ook voldoende rust te nemen, leg je een solide basis voor het ‘samen sporten’ aan voor jouw en je hond.

Onthoud dat elke hond weer anders is en dat de weg om samen te sporten, voor eenieder er anders uitziet. Luister altijd naar je hond, respecteer zijn/haar grenzen en geniet vooral van het samen zijn, samen groeien en samen leren. Met een goede voorbereiding bouwen jullie samen een goede conditie op, krijg je een geweldig sportmaatje en is de band tussen jullie gegroeid. Maar heb je ook een sterke, gezonde en vooral gelukkige hond.

 
  Run with Pride     13-11-2024 11:52     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.