CANICROSS-&-CANITRAIL

SHOP OP CATEGORIE

WebwinkelKeur Webwinkel Keurmerk
 


Canicross en Canitrail is hardlopen met je hond, een geweldige teamsport! Het komt oorspronkelijk uit Canada, daar worden de sledehonden in de zomer met deze sport in conditie gehouden. Je hond draagt een goed passend tuig en jij een comfortabele heupgordel. en hardloopschoenen. Jij en je hond zijn met elkaar verbonden d.m.v. een verende (elastische) lijn die uitgerekt ca. 2 meter lang is.

Bij het Canicrossen is het optimaal wanneer je hond zo fanatiek is dat hij voor je loopt én trekt. Bij het CaniTrailen is er geen prestatie- of snelheidsdruk en mag de hond ook naast je lopen. Canicross en/of Canitrail gebeurt voornamelijk op een zachte ondergrond i.v.m. de demping voor o.a. de baas en voor de gewrichten en de voetzolen van de hond.

Wil je beginnen met hardlopen maar je weet niet goed hoe? In ons Blog hebben wij een handig trainingschema staan zodat jij na 10 weken 30 minuten kan hardlopen.

 Hardlopen met je hond is plezier voor twee!


Canicrossen of Canitrailen is een sport voor iedereen. De één wil graag aan wedstrijden deelnemen en de ander beleeft plezier aan het recreatief hardlopen met de hond, zoals Canitrail. Voor ieder wat wils. Van belang is dat er een basis is wat betreft het hardlopen. Waarom? Ondanks dat je hond je voorttrekt of juist naast je rent, moet je natuurlijk zelf ook werk verzetten. Een basisconditie is zeker handig!

Wat heb je nodig?
Naast goede hardloopschoenen en sportkleding heb je de onderstaande producten nodig.

 
  • (Trek) Harnas
  • Elastische lijn
  • Heupgordel
Harnas
Een goed passend harnas of tuig voor je hond is belangrijk. Deze mag de beweging en de ademhaling van de hond niet belemmeren en mag nimmer knellen of schuren. Er zijn tegenwoordig diverse soorten harnassen verkrijgbaar. Een trekharnas, zoals we die kennen bij poolhonden, de traditionele x-back, zorgt voor een goede verdeling van de trekkracht en het trekpunt ligt aan de achterzijde. Deze harnassen passen (vaak) goed op (pool) honden met een wat langere rug en zijn niet geschikt voor compacte (boxy) honden. Het Neewa Sleddog Pro harnas en de Neewa Racing harnas zijn x-back harnasen. Er zijn ook honden die niet in de reguliere x-back harnassen passen of het niet prettig vinden dat er een band over de rug loopt, voor deze honden is er het Neewa Speed harnas.
Omdat Canicross en Canitrail open is voor alle honden, groot, klein, ras of geen ras, zijn er speciaal harnassen ontworpen die zijn af te stellen op het lichaam van de hond. Het Neewa Adjustable harnas is daar een mooi voorbeeld van.
Daarnaast zijn er ook honden die graag naast hun eigenaar willen hardlopen en niet trekken. Voor hen is het Neewa Running Harnas een goed alternatief, een H- harnas en dit harnas is tevens verstelbaar.


Treklijn
Een elastische lijn heeft als functie dat deze de schokken opvangt tijdens het rennen, wat voor zowel de loper als de hond prettig is. Er zijn diverse elastische lijnen verkrijgbaar. Wij hebben twee type lijnen in ons assortiment, allen hebben dezelfde werking maar zijn verschillend in de zin van dat de één een volledig elastische lijn is zoals de Benji Jogger en de anderen lijnen een elastisch deel (schokdemper) hebben met een (vaste) lijn zoals de Neewa RacingTug Line en de Benji Jogger PE lijn. De keuze hierin is persoonlijk en ligt ook aan de hond. Sommige honden zoeken de druk op de lijn tijdens het hardlopen. In dat geval is een lijn met schokdemper een beter alternatief dan de geheel elastische lijn.

Heupgordel
Er zijn diverse heupgordels verkrijgbaar. Voor het Canitrailen of Canicrossen raden wij de Neewa Canicross belt aan, deze lichtgewicht gordel heeft twee beenriemen die zorgen voor stabiliteit en een goede ligging van de gordel zonder dat deze gaat wrijven of optrekken. Tijdens het hardlopen zorgt deze voor een uitstekende verdeling van de druk en dankzij het lage trekpunt word de rug gespaard. Een veelgebruikte gordel voor recreatief gebruik (wandelen, recreatief hardlopen, ..) is de Ultra light belt en de Neewa Dog Trekking belt. Wel raden wij aan, helemaal bij enthousiaste honden die hard trekken, deze gordel laag, op de heupen, te dragen om de onderrug te ontzien. Heb je een hond die niet trekt en liever naast je mee rent dan is de Multi Functional belt een goed alternatief. Deze gordel heeft zij-ringen waaraan je de lijn kan bevestigen. De laatste drie genoemde gordels lenen zich ook uitstekend voor lange wandelingen om handsfree te wandelen.


Heb je het juiste materiaal gevonden maar twijfel je nog?
Het is ook mogelijk om langs te komen met uw honden om het materiaal zelf vast te houden en te passen. Is afstand het probleem? Dan bieden wij ook een passervice. 

Neem bij vragen gerust contact op, wij helpen je graag verder!

 | Meer

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn gebruikt Run with Pride cookies
Accepteer geselecteerde cookies