CANICROSS-&-CANITRAIL
© Foto eigen honden
Canicross en/ of Canitrail is hardlopen met je hond, een geweldige teamsport!

Het komt oorspronkelijk uit Canada, daar worden de sledehonden in de zomer met deze sport in conditie gehouden. Je hond draagt een goed passend tuig en jij een comfortabele heupgordel. en hardloopschoenen. Jij en je hond zijn met elkaar verbonden d.m.v. een verende (elastische) lijn die uitgerekt ca. 2 meter lang is.

Bij het Canicrossen is het optimaal wanneer je hond zo fanatiek is dat hij voor je loopt én trekt. Bij het CaniTrailen is er geen prestatie- of snelheidsdruk en mag de hond ook naast je lopen. Canicross en/of Canitrail gebeurt voornamelijk op een zachte ondergrond i.v.m. de demping voor o.a. de baas en voor de gewrichten en de voetzolen van de hond.

Wil je beginnen met hardlopen maar je weet niet goed hoe? In ons Blog hebben wij een handig
trainingschema staan zodat jij na 10 weken 30 minuten kan hardlopen.


SHOP OP CATEGORIE


Hardlopen met je hond is plezier voor twee!

Canicrossen of Canitrailen is een sport voor iedereen. De één wil graag aan wedstrijden deelnemen en de ander beleeft juist meer plezier aan het recreatief hardlopen met de hond. Er is voor een ieder wat wils. Van belang is dat er een basis is wat betreft het hardlopen. Waarom? Ondanks dat je hond je voorttrekt of juist naast je rent, moet je natuurlijk zelf ook werk verzetten. Een basisconditie is zeker handig!

Wat heb je nodig?
Naast goede hardloopschoenen en sportkleding heb je de onderstaande producten nodig.

 

  • (Trek) Harnas
  • Elastische lijn
  • Heupgordel

Harnas
Een goed passend harnas of tuig voor je hond is belangrijk. Deze mag de beweging en de ademhaling van de hond niet belemmeren en mag nimmer knellen of schuren. Er zijn tegenwoordig diverse soorten harnassen verkrijgbaar. Een trekharnas, zoals we die kennen bij poolhonden, de traditionele X-back, zorgt voor een goede verdeling van de trekkracht en het trekpunt ligt aan de achterzijde. Deze harnassen passen (vaak) goed bij (pool) honden met een wat langere rug en zijn niet geschikt voor compacte (boxy) honden.
Het
Sleddog Pro harnas het Racing harnas en het Polar Quest harnas zijn X-back harnassen. Daarbij hoort ook het Polar Evo harnas maar deze onderscheid zich van de andere X-Back harnassen doordat deze in (rug) lengte verstelbaar is.

Er zijn veel honden die niet in de reguliere X-back harnassen passen of het niet prettig vinden dat er een (X) band over de rug loopt, voor deze is het
Speed harnas of het Open Back harnas een goed alternatief. Daarnaast zijn er ook honden die door hun bouw beter in een harnas passen die afgesteld kan worden op het lichaam van de hond, zoals het Adjustable harnas en het Polar Evo harnas  en voor de kleine honden is daarvoor het Open Back harnas.  
Maar er zijn ook honden die graag naast hun eigenaar willen hardlopen en niet trekken. Voor hen is het
Running Harnas een goed alternatief, een verstelbaar H- harnas.


Treklijn
Een elastische lijn heeft als functie dat deze de schokken opvangt tijdens het rennen, wat voor zowel de loper als de hond prettig is. Er zijn diverse elastische lijnen verkrijgbaar. Wij hebben verschillende lijnen in ons assortiment, allen hebben dezelfde werking maar zijn toch onderling verschillend. Een volledig en sterke elastische lijn is de Benji Jogger (sommige honden kunnen bij deze lijn gaan jojo-en omdat ze steeds de druk - het eindpunt - opzoeken) in deze lijn is ook een handvat verwerkt. Een andere variant is de Cross Trail, deze heeft iets minder vering dan de Benji Jogger en is ook lichter. De Crosser Leash is ook geheel elastisch en het elastiek is in de lijn vastgeknoopt. Deze variant heeft ook een lijn voor kleine honden. De Racing Tug Line is een sterke elastische lijn. De Racing Tug line bestaat uit een elastische demper met daaraan een vaste lijn gelust. In rust is deze lijn langer dan de bovengenoemde treklijnen maar heeft als voordeel dat je de vaste lijn kunt los-lussen en kunt doorhalen, waardoor de lijn korter is, ideaal wanneer je hond liever naast je loopt. De Tug Line is een elastische lijn met daarin tevens een handvat verwerkt. 
De keuze in lijnen is persoonlijk en ligt ook aan de hond, jij kent jouw hond het beste. Maar de werking is bij alle lijnen hetzelfde, het vangt de schokken op tussen de loper en de hond.


Heupgordel
Er zijn diverse heupgordels verkrijgbaar. Voor het Canitrailen of Canicrossen raden wij de Canicross belt of de Air Cross belt aan. Beide zijn lichtgewicht gordels met beenriemen die zorgen voor stabiliteit en een goede ligging van de gordel zonder dat deze gaat wrijven of optrekken. Tijdens het hardlopen zorgen deze voor een uitstekende verdeling van de druk en dankzij het lage trekpunt word de rug gespaard. De Canicross belt is een basic gordel en is er in één maat (verstelbaar). De Air Cross is erg geschikt bij (zeer) sterk trekkende honden en dien je goed af te stellen. Deze gordel is wat uitgebreider en je kunt het drukpunt afstellen. Ook de beenlussen zijn van deze gordel afneembaar.

Ben je een recreatieve loper en wil je af en toe een stukje rennen en verder (handsfree) wandelen, dan is de 
Ultra light belt en de Dog Trekking belt een goed alternatief. Wel raden wij aan, helemaal bij enthousiaste honden die hard trekken, deze gordel laag, op de heupen, te dragen om de onderrug te ontzien. Heb je een hond die niet trekt en liever naast je mee rent of wandelt dan is de Multi Functional belt een fijne gordel. Deze gordel heeft zij-ringen waaraan je de lijn kan bevestigen. De laatste drie genoemde gordels lenen zich uitstekend voor lange wandelingen om handsfree te wandelen. 


Heb je het juiste materiaal gevonden maar twijfel je nog?
Het is ook mogelijk om langs te komen met uw honden om het materiaal zelf vast te houden en te passen. Is afstand het probleem? Dan bieden wij ook een passervice

Neem bij vragen gerust contact op, wij helpen je graag verder!