Rust en herstel

Herstel na een training

Sport jij met je hond? Dan is het belangrijk dat de spieren van je hond goed kunnen herstellen na een intensieve training of wedstrijd. Het herstel geeft ook een goede indicatie in wat voor conditie jouw hond zich bevind. Hersteld jouw hond zich langzaam (hond blijft hijgen en/of liggen) dan weet je dat je te ver bent gegaan en een stapje terug moet doen. De herstel tijd die je hond nodig heeft is erg belangrijk en tevens een goede graadmeter voor jou als eigenaar in welk stadium je zit in de training. Een punt om ten alle tijden goed in de gaten te houden.

Een goede voeding speelt natuurlijk ook een rol. Een goed herstel na een intensieve inspanning is een indicatie dat je hond fit en gezond is. De spieren krijgen de voedingsstoffen aangeleverd waaraan ze behoefte hebben. Hoe fitter de hond hoe minder vatbaar de hond is voor blessures.


Glycogeen

Glycogeen is een belangrijke energiebron in de spieren. De spieren van een hond halen tijdens intensieve inspanningen, net als mensen, een deel van hun brandstof uit spierglycogeen: dit zijn opgeslagen koolhydraten in een spier. Hoe intensiever de belasting hoe meer spierglycogeen er wordt gebruikt. Ook honden die niet ‘volledig uitgeput’ over de finish komen of klaar zijn met hun oefening of training gebruiken spierglycogeen tijdens hun inspanning.

Met andere woorden, tijdens inspanningen neemt de concentratie glycogeen in de spieren af, deze worden verbruikt tijdens de inspanningen. Dit is een verstoring van het normale evenwicht in het lichaam van de hond, ook wel homeostase genoemd. Homeostase betekend: ‘de neiging van een organisme tot handhaving van een inwendig evenwicht’. Een hond kan alleen goed functioneren wanneer alle zaken in het lichaam goed in evenwicht zijn. Tijdens een training wordt deze homeostase verstoort. Als gevolg daarvan zal het lichaam van de hond zichzelf herstellen en gaan voorbereiden op deze verstoring. Dit opnieuw instellen van het lichaam noemen we de trainingseffecten. Het vermogen om te presteren ligt na volledig herstel van de training op een hoger niveau, ook wel supercompensatie genoemd.


Rust

Om tot deze supercompensatie te komen dient de hond ook voldoende rust te krijgen. Dat betekent dus een aantal dagen geen training. De tijd die nodig is voor het herstellen van de spieren om spierglycogeen aan te vullen en voor te bereiden op de volgende training ligt tussen de 1,2 of 3 dagen. Bij het trainen van de hond is het belangrijk om te kijken naar de hond waarmee je werkt en hoe je hond op de training reageert. Ook factoren zoals het type hond, de leeftijd en welke sport je beoefent kunnen hierin meespelen. Werk je met een trainingsschema plan dan voldoende rustdagen in!

Ook dien je rekening te houden met de mentale training van de hond. Heb je een jonge hond dan zal de aanleerfase minder fysiek belastend zijn en juist meer mentaal belastend. Ook in dit stadium is rust een hele belangrijke factor. De hond heeft de tijd nodig om het ‘geleerde te laten landen’.

Een goed herstel en voldoende rust zorgen er dus voor dat de hond optimaal kan presteren.


Sneller herstel beïnvloeden

Wil je topprestaties leveren dan zijn daar tegenwoordig ook preparaten voor die zorgen dat de herstelperiode aanzienlijk wordt verkort. Door direct na de inspanning de juiste voedingsmiddelen aan te leveren kan het herstel zelfs verkort worden naar 4 -10 uur. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn tijdens bijv. wedstrijden. Intensief sportende mensen gebruiken ook al jaren herstel shake’s of repen.

Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat een combinatie tussen eiwit en koolhydraten het beste werkt. Het ene eiwit is het andere niet en dat geldt ook voor koolhydraten, dus is het zaak om daarvoor de juiste te kiezen, de gewenste hoeveelheid én het goede moment.

Een juiste combinatie zorgt voor een hogere insuline-spiegel in het bloed waardoor de opname van glucose in de spieren wordt versneld. Tevens verhoogt de insuline de capaciteit van enzymen in de spieren om glycogeen op te slaan. Tevens vormt het eiwit een goede bouwstof voor de spieren om de kleine beschadigingen in de spieren die ontstaan door intensieve training, de zogenaamde microrupturen, sneller te herstellen.

De meeste herstelproducten bevatten een mix met toevoegingen zoals; maltodextrine, wei eiwit, multivitaminen, antioxidanten en magnesium en worden aangeboden in de juiste verhoudingen. Het bijbehorende advies daarbij is om dit binnen 30 minuten na een intensieve inspanning te geven aan de hond. Voor velen werkt dit zeer effectief en is het makkelijk doseren.



De voor- en nadelen van herstelpreparaten

Voor sommige honden kunnen herstel preparaten een uitkomst zijn,  helemaal wanneer ze op top niveau moeten presteren. De hond herstelt aanzienlijk sneller. Daarnaast hebben de herstel shakes een lekker smaakje waardoor de acceptatie goed is en je zeker weet dat ze voldoende vocht binnen krijgen. Velen zorgen er dan ook voor dat de herstel shake’s of koekjes dan ook een beloning zijn na de inspanning.

â–º Maar er kleven ook nadelen aan herstelpreparaten.


Door het geven van herstelpreparaten weet jij niet meer hoe het natuurlijk herstel van jouw hond is. Het herstel van jouw hond is namelijk dé graadmeter om te zien hoe jouw hond in de training staat. Wanneer je middelen gebruikt die het herstel versnellen mis je dus die signalen! Blijft je hond na een training lang hijgen en/of liggen dan ben je te ver gegaan en is een stapje terug doen en extra rust inplannen noodzakelijk. Je kan ook een dagboekje bijhouden van jullie trainingen. Daarin kun je bijhouden hoe jouw heeft heeft gereageerd op de trainingen.

Herstelproducten zorgen voor een sneller herstel van de spieren. De spieren herstellen sneller, maar de peze
n en ligamenten en gewrichten zijn nog onvoldoende hersteld. Hierdoor kan je de indruk krijgen dat jouw hond alweer klaar is voor de volgende training, maar dat is op de diepere laag nog niet het geval. Sterker nog, je hond kan hier blessures van oplopen. In een later stadium of bij grote zware honden is het inzetten van supplementen om de spieren te ondersteunen wel aan te raden. Maar gebruik het met beleid!

Wat wij ook zien is dat mensen vaak aan de beginnende sporters herstelproducten aanbevelen. Dat is voor ons leuk voor de verkoop, maar ons advies is standaard: kijk eerst naar je hond! In veel gevallen is dit echt niet nodig. Bij een beginnende sporter gaat het nog niet over spieropbouw of conditie, maar over de belastbaarheid van pezen, ligamenten en gewrichten.

Gebruik je herstellende preparaten, doe dit dan met beleid! Laat je hond ook op de natuurlijke wijze herstellen, zodat je weet hoe jullie in de training staan en zo voorkom je overbelasting.



Hydrateren


Belangrijk is dat je de hond vooraf goed hydrateert, ook wel afwateren genoemd. Dit doe je ca. 1,5 tot 2 uur voordat je begint te sporten met de hond. Leng (lauw) water aan met bijvoorbeeld wat vis of vlees, iets wat je hond erg lekker vind waardoor hij gaat drinken. Hierdoor weet je zeker dat je hond voldoende vocht binnen krijgt. Laat je hond voordat je van start wil gaan nog even ontlasten, hiermee raakt deze al zijn afvalstoffen kwijt. Het voordeel van hydrateren is dat je hond minder snel oververhit raakt en het ook langer volhoudt. Dit vochtmengstel kun je na de activiteit ook weer aanbieden.


Wat je ook doet, kijk na een training of wedstrijd altijd goed naar het herstel van jouw hond. En aan de hand van dit herstel pas je jouw training aan en plan je voldoende rustdagen in.
 
  Run with Pride     04-07-2022 21:44     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.