EEN JONGE HOND OF PUP IN HUIS
Een jonge hond of pup in huis

Er komt een pup of (jonge) hond in het gezin en dat is iets waar iedereen naar uitkijkt. De voorpret begint al met het aanschaffen van bijvoorbeeld een nieuwe mand, halsbandje, looplijn, voer-, en waterbak, etc. Ook mogen natuurlijk de speeltjes en het kauwmateriaal niet ontbreken.
Maar…. Heb je er al over nagedacht hoe jij je huis puppy proof gaat maken?

Jonge honden en pups zijn van nature erg nieuwsgierig en gaan op onderzoek uit. Wees je ervan bewust dat dit een leerproces voor de hond is en dat dit grotendeels via de mond gaat. Dat is normaal gedrag en hoort ook bij de ontwikkeling van de hond. Door te kauwen en van alles in hun bek te nemen verkennen ze prikkels in hun omgeving en daarnaast helpt het ook bij het doorkomen van de tandjes. Doordat het belangrijk is voor hun ontwikkeling is het niet de bedoeling dat dit gedrag volledig wordt gestopt of ontzegt. Voor de eigenaar ligt hier de nobele taak om te zorgen dat er aan die kauwbehoefte kan worden voldaan d.m.v. kauwmateriaal of speeltjes. Maar ook om te zorgen dat alle gevaarlijke en kostbare spullen uit de buurt van de hond gehouden worden. Veiligheid staat voorop! Je huis puppyproof maken is ook echt geen overbodige luxe.


Ongewenst gedrag tijdig voorkomen
Het ligt in de aard van een jonge hond om in zijn nieuwe huis op onderzoek te gaan. Zo kan de hond aan spullen gaan buiten of bijvoorbeeld eten gaan stelen. Door je huis slim in te richten kan je dit voorkomen en kan je nieuwe gezinslid geen nare gewoonten ontwikkelen. Besef dat een jonge hond geen verschil maakt tussen een pantoffel of een kauwspeeltje. Wel zijn beiden erg interessant en lekker om op te kauwen. Alles is nieuw voor de hond, zowel de nieuwe baasjes als de nieuwe omgeving. Het kost tijd om elkaar te leren kennen en om aan de nieuwe situatie te wennen. Heb geduld!

Bij de komst van een baby wordt een woning ook babyproof gemaakt, waarom bij een pup dan niet? Traphekjes worden geplaatst, breekbare dingen worden weg gezet of opgeruimd, kabels worden weggewerkt voor het geval dat de baby dit te pakken krijgt. Maar dit werkt dus ook zo bij de komst van een jonge hond of pup.


Enkele voorbeelden
  • Zorg dat je alles opruimt! Een pen, medicijnen of lege batterijen kunnen voor grote problemen zorgen.
  • Leg de afstandsbediening op een andere plek. Dit geldt overigens ook voor het speelgoed van de kinderen.
  • Prullenbakken ruiken vaak te lekker om ze te negeren. Door ervoor te zorgen dat de hond er niet bij kan komen heb je én minder rommel en de hond kan geen gevaarlijke voorwerpen opeten zoals: kippenbotjes, mesjes, glasscherven e.d.
  • Omdat er niets mis is met de neus van honden is het raadzaam om geen levensmiddelen te laten rondslingeren, ook niet in de keuken. Daarbij zijn producten zoals chocolade, rozijnen en producten met xylitol giftig voor honden. Ruim ze op in een kast of leg het hoog weg.
  • Werk de kabels weg achter een plint oid. Zo voorkom je dat de hond eraan kan kauwen.
  • Heb je giftige planten? Zet ze weg zodat de hond er niet bij kan komen. Let ook op met giftige planten in de tuin, laat je hond niet zonder toezicht buiten lopen. Dit geldt ook wanneer je een vijver in je tuin hebt, niet elke hond kan zwemmen.
  • Er zijn honden die erg vindingrijk zijn en snel in de gaten hebben hoe ze kastjes en deuren kunnen openen. Voor kastdeurtjes zijn speciale klemmetjes te verkrijgen die je op de kastdeuren kunt plaatsen. Voor deuren kun je ronde knoppen overwegen.
Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg hulpmiddelen die je kunnen helpen om de omgeving veilig te houden.

Om te voorkomen dat de jonge hond naar boven gaat kun je een traphekje plaatsen. Ook zijn traphekjes geschikt voor in de deuropening. Zo kun je de plekken waar bijvoorbeeld etenswaren liggen voor de hond blokkeren.

Een puppyren kan ook uitkomst bieden wanneer je even wat anders moet doen. Je kan hierin ook een mandje plaatsen met wat speeltjes en een bakje water.


Indien je de mogelijkheid hebt kun je ook een bepaalde ruimte inrichten voor de hond, zoals bijvoorbeeld een hal of een berging. Moet je even weg dan kan je de hond even daar naartoe brengen. Zorg wel dat deze ruimte  niet wordt gebruikt als strafplek oid, dan associeert de hond het met iets naars. Zo’n ruimte is ook ideaal om met de hond te spelen, zodat hij het niet ervaart als een plek van opsluiting en eenzaamheid. Leg een mand met een dekentje en wat speeltjes en een bakje met water neer in deze ruimte.

Omdat honden dol zijn op kauwen zijn kauwspeeltjes en snacks echt geen overbodige luxe. Jonge honden verkennen op deze manier de wereld en tijdens de tandenwissel is het zelfs noodzakelijk om te zet laten kauwen. Zorg daarom dat je aan deze behoefte voldoet.
Let op: laat je hond alleen kauwen op kauwsnacks onder toezicht.


Wanneer verveling toeslaat
Honden worden creatief wanneer ze zich vervelen. Dan gaan ze zelf iets verzinnen om zich te vermaken. Dit kan zorgen voor ongewenst gedrag. Daarnaast kan een gebrek aan uitdaging ook stress opleveren bij de (jonge) hond. Zorg ervoor dat je voldoende tijd en aandacht voor hem hebt. Ga lekker wandelen en laat hem snuffelen en de wereld ontdekken. Of ga thuis 'samen' spelen of hersenwerken. Er zijn genoeg activiteiten te vinden die jij kan ondernemen met jouw jonge hond of pup.

Wil jij je wat meer inlezen over de verschillende levensfases van de hond of wat je allemaal kunt ondernemen met jouw hond? De serie 'Een hondenleven lang' geeft inzicht, tips en adviezen over de verschillende levensfases bij de hond. Van pup, puber, senior tot het sporten met je hond. Deze kan je hier vinden, 
Boeken Tips>>


Slapen
Slaap is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een pup of jonge hond. Door te slapen verwerken ze alle opgedane prikkels. Voldoende rust zorgt er ook voor dat de hond beter in zijn vel zit en zich beter kan ontwikkelen. Een hond die geen rust krijgt raakt sneller overprikkeld.
Creëer dan ook een veilige en prikkelvrije slaapplek voor de hond waar hij geen last heeft van bijv. spelende kinderen of een doorloop van mensen.

Jonge honden slapen veel, een pup (0 tot 6 maanden) ca. 18 - 20 uur per dag.
Pups (6 maanden en ouder) ca. 16 -18 uur.
Honden slapen ook veel overdag en verspreiden de benodigde slaap over meerdere korte momenten.


Heeft je hond geslapen en is hij wakker, ga dan gelijk met hem naar buiten. Zo leert hij dat hij buiten moet plassen en poepen. Vaak hebben ze na het slapen veel energie en gaan ze op verkenning uit. Heb je spullen in huis die kostbaar en gevaarlijk zijn en binnen bereik van de jonge hond? Zorg dan dat je hond er niet bij kan komen.

In een gezin is het handig om, voordat de pup komt, een aantal regels op te stellen. Als iedereen zich daaraan houdt dan scheelt dat enorm en geeft dat voor iedereen rust.

 
    25-11-2020 14:12     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.