Slapen is belangrijk
Slaapgedrag

Honden slapen veel en dat is niet zonder reden. Slapen is belangrijk of beter gezegd een levensbehoefte. Een hond die niet goed of voldoende slaapt kan gezondheids- of gedragsproblemen ontwikkelen.

Een hond heeft slaap nodig om zich te herstellen van alle opgedane prikkels en stress (adrenaline) van die dag. Overdag neemt een hond veel indrukken, prikkels of stress op. Stress hoeft ook niet per definitie slecht te zijn want dit kan ook voortkomen uit blijdschap, pijn of fysieke inspanningen waardoor het adrenaline niveau stijgt. Tijdens de slaap wordt dit weer langzaam afgebouwd, waardoor het lichaam van de hond weer uitgerust kan beginnen. Slapen zorgt er ook voor dat alle opgedane ervaringen van die dag worden verwerkt en opgeslagen.
Ben je jouw hond aan het trainen? Dan verwerken de hersenen alle nieuwe dingen en vaardigheden tijdens de slaap.


Stresshormonen nemen tijdens de slaap af. Maar wanneer een hond niet voldoende slaapt nemen deze hormonen niet af, maar juist toe. En het vervelende van stresshormonen is dat het lang duurt voordat ze uit het lichaam zijn verdwenen. Het is daarom erg belangrijk om je hond de tijd te geven om te herstellen van stress, wat inhoudt dat je jouw hond rust moet geven.
Geef je hond een plek waar hij graag ligt of waar hij zich terug kan trekken. Helaas denken nog veel mensen dat bijvoorbeeld een drukke pup of jonge hond te veel energie heeft.
Maar dat is niet zo, een drukke pup is net als drukke kleine kinderen aan het einde van de dag, moe en heeft juist rust nodig! Een hond die te weinig slaapt wordt prikkelbaarder en reactiever.
Dit kan zich uiten in veel blaffen. Maar er kunnen zich ook gedragsproblemen ontwikkelen, zoals: overactief zijn of uitvallen aan de lijn. Ook is de kans op gezondheidsproblemen groter.Slaapfases

Net zoals mensen hebben ook honden verschillende slaapfases. Daarin kunnen ze ook dromen.
De ene hond blaft of piept en de ander lijkt te graven of te rennen in zijn slaap.

SWS – slow wave sleep
Je hond slaapt rustig. De ademhaling is gelijkmatig en langzamer dan normaal. Ook de hartslag en de bloeddruk daalt in deze fase en het lichaam ligt stil.

REM - rapid eye movement
In deze fase heeft de hond meer hersenactiviteit en het lichaam beweegt meer. De hond is aan het dromen.Hoeveelheid slaap

De hoeveelheid slaap die een hond nodig heeft verschilt per hond en is onder andere afhankelijk van de leeftijd en de belasting bij de hond. Honden slapen ’s nachts en overdag en verspreiden de benodigde slaap over meerdere korte momenten.

Globaal heeft een volwassen hond ca. 14-16 uur slaap nodig.
Pups, jonge- en senioren honden kunnen zelfs 18-20 uur slaap nodig hebben.

Honden die meer belast worden door bijvoorbeeld: lange wandelingen, een druk gezin of met sportieve activiteiten, hebben ook meer slaap nodig. Je kan aan de hond merken wanneer deze wel of niet voldoende slaap heeft gehad. Dat uit zich vaak in (niet wenselijk) gedrag.

Ook zijn honden sociale slapers. Let maar eens op, wanneer ze de mogelijkheid hebben zullen ze slapen in de buurt van jou of bij de andere dieren, indien die er zijn. De meeste honden worden na een aantal uren slapen wakker, zullen opstaan en een stukje lopen om vervolgens op een andere plek verder te slapen.Zorg dat je hond voldoende rust en slaapt.

Zoals kleine kinderen kunnen gaan jengelen of druk worden zodra ze moe zijn, zo kunnen honden dus ook druk en vervelend worden wanneer ze niet genoeg rust of slaap hebben gehad. Soms is het goed om je hond daarbij te helpen door hem bijvoorbeeld naar een slaapplek te brengen. Wees daarin consequent. Een uitgeslapen hond is zoveel fijn in omgang dan een overprikkelde hond.


Slaaptekort

Twijfel je of jouw hond slaaptekort heeft? Onderstaand een aantal opsommingen die kunnen aangeven dat jouw hond niet voldoende slaap krijgt.
Dit kan verschillen per individu.

 
  • Sloopgedrag
  • Overmatig blaffen
  • Bijten
  • Overgevoelig voor geluid
  • Overgevoelig voor aanraking
  • Slechte concentratie / minder goed kunnen leren
  • Slecht functionerend immuunsysteem
  • Overdreven reageren op pijn of ongemak


Zorg voor een fijne slaapplek en neem de tijd om eens te kijken naar het slaapritme van de hond.
  Run with Pride     28-01-2021 12:42     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.